‘Begeleiding verwarde mensen blijft intensief’

9 March 2022, 12:11 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Politie

De sluiting van de OVP (Opvang Verwarde Personen) heeft de raadsleden Judith Klokkenburg-Reedeker (CU/SGP) en Lesley Arp (SP) verontrust. Zijn vinden het is opvallend dat deze opvang is gesloten, omdat de politie onlangs nog bekendmaakte dat het aantal meldingen van verwarde personen in 2021 is toegenomen met 11% tot meer dan 130.000 gevallen. De sluiting van de OVP heeft volgens de burgemeester te maken met personele krapte bij Parnassia.

Volgens de gemeente blijft de opvang van mensen met ernstig problematisch verward gedrag intensief. Na de sluiting van de OVP op de Burgemeester Patijnlaan gebeurt dit met inzet van de nieuwe SeHP en de mobiele crisisdienst. Parnassia benadrukt daarbij te voldoen aan de landelijke kwaliteitskaders voor acute GGZ.

De politie houdt geen cijfers bij over de verdenking van verwarde personen die zich schuldig hebben gemaakt aan een misdrijf. Een indicatie van het aantal personen met verward gedrag dat ook verdacht werd van een strafbaar feit in 2021 is dat de crisisdienst van Parnassia in dat jaar 105 personen met verward gedrag op het politiebureau heeft beoordeeld. Dat betreft zowel hun fysieke als hun geestelijke gezondheid. De politie heeft hiervoor een politiearts, die 24/7 opgeroepen kan worden om verdachten te beoordelen.
De politiearts kan de crisisdienst van de ggz inschakelen of kan beslissen dat er later geestelijke zorg kan worden verleend. Ook de officier van justitie kan contact leggen met de crisisdienst van de GGZ om de mogelijkheden van geestelijke zorg naast of in plaats van toepassing van het strafrecht te bespreken.

Meer samenwerking justitie en en GGZ

Een nieuwe ontwikkeling is een pilot waarin voor verwarde verdachten al in een vroeg stadium van het strafrechtelijke proces samenwerking tussen het Openbaar Ministerie en de GGZ tot stand wordt gebracht. De pilot start in het eerste kwartaal van 2022 en richt zich op verdachten van wie verwacht wordt dat zij in afwachting van hun strafzaak in vrijheid gesteld kunnen worden.

Voordat de verdachte naar huis gaat, wordt nogmaals gekeken of er sprake is van ernstige verwardheid. Wanneer dit het het geval is dan wordt de meldkamer ambulance verzocht om de persoon met ernstig verward gedrag naar de Spoedeisende Hulp Parnassia (SeHP) te vervoeren. De SeHP is onderdeel van de acute opname afdeling KCAP in Den Haag.
Als het geen ernstig verward gedrag betreft en er geen acute zorg nodig is, maar de politie maakt zich wél zorgen over de persoon in kwestie, dan kan er door de politie een niet acute zorgmelding bij de gemeente Den Haag worden gedaan, zodat langs die weg passende zorg of ondersteuning kan worden ingezet.
Parnassia laat desgevraagd weten dat in 2021 t/m de verhuizing van de beoordelingslocatie in september in totaal 857 personen in de OVP zijn opgevangen. Dat zijn gemiddeld 95 personen per maand.

Parnassia geeft aan dat zowel in 2020 als in 2021 88% van de personen die op de OVP gebracht werden een passend hulpaanbod binnen de GGZ kreeg. In veel gevallen gebeurde dat via hun eigen behandelaar. Bij 12% van de personen die naar de OVP werden gebracht, was er geen aanleiding voor een hulpaanbod vanuit de GGZ. Zij gingen weer naar huis of naar de maatschappelijke opvang.

> CU/SGP en SP bezorgd om sluiting Opvang Verwarde Personen